Panela BIO surový třtinový cukr
Cukr a umělá sladidla představují jednu ze základních potravinářských surovin, které se běžně používají v celé řadě produktů i samostatně k doslazování potravin a nápojů. Chcete-li si ovšem dopřát opravdu lahodný cukr s přidanou hodnotou, vyzkoušejte třtinový cukr Panela BIO.
V čem je cukr Panela BIO odlišný
Na rozdíl od většiny na trhu dostupných sladidel je Panela BIO cukr, který nevyrábí velké korporace. Jeho výroba je realizována tradičním způsobem přijatým lokálními domorodými kmeny v jihoamerické Kolumbii. Cukrová třtina, z níž se tento cukr vyrábí, je pěstována v nadmořské výšce nad 2000 m v horách a díky panenské přírodě a čistému okolnímu prostředí do sebe vstřebává řadu minerálů, které pak zůstávají v rostlinách také díky šetrnému způsobu zpracování.
Cukr Panela BIO značky Blackmill je vyráběn firmou Arhuaco sídlící v Sierra Nevada, která si dala za cíl zachovat veškeré tradiční postupy zpracování – třtina tak neprochází žádnými procesy, které by extrakci cukru urychlovaly, vše se děje tak, jak již celé generace v místní kultuře.
Způsob výroby cukru Panela BIO
Tento jedinečný cukr je připravován dehydratací ovocné šťávy získávané z cukrové třtiny, která prochází kompletním zráním trvajícím až 13 měsíců v přirozeném prostředí horských úpatí. Po dozrání je třtina sklízena, krájena a dopravena do závodu ke zpracování – na poli je třtina sbírána bez motorizace (manuálně) a následně odvážena na mulách do výrobních prostor, kde se z ní získá sladká šťáva. Ta je poté ve velkém kotli dehydratována a postupně se zahušťuje.
Tento proces, při kterém nedochází k nadměrným změnám ve struktuře cukru (z tohoto důvodu je také označován jako surový), zajišťuje, že si produkt uchovává veškeré cenné živiny, které během růstu a dozrávání získává třtina. Dehydratace probíhá konstantním promícháváním, odpařováním a čištěním, dokud se tekuté součástí nepřejdou do práškové formy.
Výhody cukru Panela BIO
Jedinečný přístup společnosti Arhuaco, která cukr Panela BIO pro značku Blackmill vyrábí, zajišťuje, že se jedná o stoprocentně ekologický, organický a veganský produkt. Při zpracování třtiny jsou zcela vyloučeny procesy, které by vedly ke znehodnocení, byť jen částí cenných minerálů procházejících do cukru z okolní přírody.
Společnost Arhuaco uplatňuje tradiční manufakturu výroby místního kolumbijského kmene. Manufaktura je malá a objemem výroby nemůže konkurovat nadnárodním cukrovarním korporátům, o to více jí však záleží na kvalitě dodávaného produktu a šetrnosti výroby, jež je v souladu s přírodou a ochranou životního prostředí. Produkce tohoto cukru se řídí zásadami environmentální přívětivosti a udržitelnosti společně se zcela organickými a veganskými postupy, protože se jedná o přirozenost tradiční manufaktury. Produkt je opatřen certifikátem USDA Organic, nedisponuje však uznávaným mezinárodním certifikátem, který by prokazoval jeho bio původ.
Složení cukru Panela BIO
Surový třtinový cukr Panela BIO pochází z ekologického pěstitelství a zpracovává se v malém závodě, který je orientován výhradně na tuto produkci. Produkt je tak nejen organický a veganský, ale navíc neobsahuje žádná rezidua nevhodných látek (alergenů), které se ve stopovém množství mohou vyskytovat u rafinovaných cukrů z velkých výroben, kde se současně zpracovávají například ořechy nebo obiloviny.
Produkt je tak tvořen pouze surovým bio třtinovým cukrem s ideální koncentrací minerálů a dalších živin. Jelikož je cukr zpracováván samostatně, neobsahuje ani rezidua lepku, je tak vhodný pro osoby trpící alergiemi či intolerancemi při konzumaci vajec, ořechů, mléka nebo obilovin.
Jak se cukr používá
Cukr Panela BIO lze používat stejným způsobem jako rafinovaný bílý řepný nebo konzumní třtinový cukr. Ideální využití je samozřejmě do nápojů, primárně do studených, jež umožní rozpuštění a kompletní zachování vitamínů a minerálů, které cukr obsahuje.
Charakter a míra oslazení je u cukru Panela obdobná jako u jiných sladidel, používá se tedy jako náhrada klasického cukru a lze jej dávkovat ve stejném množství, a to nejen do zmíněných teplých a studených nápojů, ale také jako alternativa pro pečení či přípravu sladkých dezertů, ale také pro doslazování omáček či slaných pokrmů, přípravu marinád apod. Velmi oblíbený je jako ingredience koktejlů. Nahradíte-li bílý rafinovaný cukr tímto produktem, podpoříte své zdraví nejen přírodní formou cukru, ale hlavně velmi cennými živinami pocházejícími z čisté přírody.