Cascara - čaj z kávových třešní ZIPlock
Cascara neboli kávový čaj má lahodnou nasládlou chuť a příjemné aroma. Pochází ze slupek 100% kávy Arabica rostoucí v Peru. Kávové bobule se sbírají ručně a jsou pečlivě tříděné, proto je cascara od společnosti PachaMama v prvotřídní kvalitě.
Nejedná se však o žádnou novinku, čaj z kávových třešní se vyrábí ze sušené dužiny již po staletí. A tradiční pěstitelé kávy moc dobře vědí, proč ho pijí. Pokud jde o chuť, nemá cascara s kávou nic společného. Chuť čaje je sladká, ovocná, se zemitými tóny, které doprovází jemné nuance ibišku, šípku, třešní, tabáku a rybízu. Cascara je zajímavou změnou v každodenní konzumaci kávy a skvělou alternativou k běžné kávě hlavně v letním období, kdy potřebujete povzbudit a zároveň osvěžit. Cascaru lze též pít jako ledový nápoj.
#ShowMore#
Cascara je bohatá na antioxidanty, konkrétněji polyfenoly, které mají příznivé účinky na podporu imunity. Také obsahuje draslík, vitamin E a B2. Přímo pozoruhodný je i obsah železa, dokonce se uvádí, že cascara obsahuje třikrát více železa než špenát. Obecně se cascara považuje za povzbuzující nápoj, která pozitivně ovlivňuje náladu, navodí příjemný spánek či eliminuje stres. A to nejlepší na konec – zpomaluje stárnutí. Zkrátka pokud sáhnete po cascaře nemůžete udělat chybu.
Přítomnost kofeinu
Kávové třešně jako obal kávového zrna samozřejmě obsahují i kofein, který působí jako ochrana zrna uvnitř. A tady stojí za zmínku jedna zajímavost. V dužině je podstatně více kofeinu než v samotném zrnu, ale na 1 kg čaje z kávových třešní je potřeba usušit 14 kg dužiny. Ve výsledku je tak množství kofeinu v hotovém šálku cascary nižší než v šálku kávy. Pro lepší představu – šálek klasického espressa obsahuje přibližně 77 mg kofeinu. Oproti tomu 100 ml čaje z cascary obsahuje podle analýzy laboratoře VŠCHT v Praze v průměru 11,4 mg. Přesto díky svému pestrému složení působí jako povzbuzující nápoj.
Příprava cascary
Do šálku o objemu 250 ml vložte 1 až 2 polévkové lžíce cascary, zalijte vroucí vodou a nechte 6–8 minut louhovat. S množstvím a časem můžete experimentovat podle vaší chuti. Čím delší je doba louhování, tím silnější je chuť.
Cascaru můžete podávat teplou i vychlazenou s kostkami ledu. U ledového čaje je lepší louhovat déle nebo použít více cascary pro přípravu čaje, protože po přidání kostek ledu se čaj opět rozředí. Někteří pěstitelé si do kávového čaje také přidávají zázvor, skořici nebo kardamom, záleží jen na vaší fantazii.
Cascara je vhodná i pro French press.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.